Nieuws

robot-voetbal-mill-hill-college
Let op! Dit artikel is al 462 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Voetballende robots bij Mill-Hillcollege

Team-X van het Mill-Hillcollege is de afgelopen periode bezig geweest met robotica. Na eerst te discussiëren over robotica in de zorg of juist zelf een robot te bouwen en programmeren, hebben leerlingen voetballende robots in actie gezien van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

In het nieuwe Team-X-thema Toekomst was Robotica één van de subtopics. “De leerlingen hebben in eerste instantie gewerkt met systeemborden. Vervolgens is een groep leerlingen aan de slag gegaan met een robot bouwen en programmeren. Ze hebben via de laptop een programma gemaakt dat door de robot los van de computer kan worden uitgevoerd”, aldus Monique Kleijn, één van de coaches van Team-X. “Het was erg leuk om te zien dat de leerlingen simpel beginnen met een robot die een bochtje kan maken en dat ze dan elke keer zelf de stap verder willen maken naar een andere bocht, een voorwerp oppakken, een obstakel ontwijken, reageren op een bepaalde kleur… Van de ene uitdaging kwam de andere! Een andere groep heeft een debat moeten organiseren over robotica in de zorg. Zij hebben hiervoor een masterclass debatteren gehad.”

Vervolgens hebben de leerlingen van Team-X samen met andere klassen van het Mill-Hillcollege kunnen genieten van voetballende robots in de gymzaal. Als eerste werd gedemonstreerd welke rollen een voetbalrobot aan kan nemen: keeper, verdediger of aanvaller. Deze uitleg werd met de hulp van losse onderdelen en bewegende robots verduidelijkt. Daarna werden enkele spelsituaties gedemonstreerd en kwamen de robots echt in actie. Als afsluitend element konden leerlingen proberen een penalty van een voetbalrobot te stoppen. Monique: “De leerlingen vonden het geweldig om te zien! Zeker omdat ze eerst zelf een robot gemaakt en geprogrammeerd hebben. Het sprak de leerlingen allemaal erg aan”.

Door het geven van leuke, interactieve demonstraties met voetbalrobots hoopt de TU/e jongeren al vroeg te kunnen interesseren voor techniek. Harrie van de Loo, onderzoeks- en onderwijsmedewerker van de TU/e: “We gaan langs scholen om leerlingen te enthousiasmeren voor techniek en hopen ze zo te laten zien dat techniek iets voor hen kan zijn. Ze kunnen zien wat er allemaal mogelijk is in robotica met voetbalrobots, zorgrobots en andere interactieve robots”. Harrie laat een aaibare robot zien in de vorm van een dinosaurus en vertelt: “Deze robot kun je echt opvoeden! Als ze pas ‘geboren’ zijn, is het net een baby die veel slaapt. Maar als ze ouder worden, kun je ze bijvoorbeeld leren praten en lopen. En als hij geen eten krijgt, wordt hij boos”.

Tijdens een wedstrijd met voetbalrobots, doen de robots alles zelf: dribbelen met de bal, passen en met elkaar communiceren. De voetballende robots van de TU/e zijn afgelopen jaar op het WK RoboCup in de Duitse stad Leipzig voor de derde keer wereldkampioen geworden. Komend jaar gaan de voetbalrobots uit Eindhoven naar de wereldkampioenschappen in Japan.