Nieuws

gouden gemeente
Let op! Dit artikel is al 344 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Goirle is uitgeroepen tot Gouden Gemeente

De gemeente Goirle is benoemd tot ‘Gouden gemeente’ door de landelijke brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland. Jaarlijks selecteert Sociaal Werk Nederland een aantal, dit jaar zijn het er elf, gouden gemeenten. Zij verdienen goud met hun vernieuwende en slimme sociaal beleid. Partner ContourdeTwern heeft de gemeente voorgedragen.

Waarom goud?

ContourdeTwern vindt dat de gemeente goed ‘stuurt’, maar daarbinnen veel ruimte laat aan de  uitvoerende professionals. Daar spreekt vertrouwen uit. Gon Mevis, directeur van ContourdeTwern,  over de nominatie van Goirle: “Ze kunnen heel goed de balans houden tussen loslaten en betrokken zijn.” Daardoor ontstaan mooie dingen, zoals de vele sociale burgerinitiatieven in onze gemeente.

Actief

Wat daarbij helpt, is dat Goirle van oudsher een actief verenigingsleven heeft, stelt Marleen van Esch van ContourdeTwern die in Goirle het vrijwilligerswerk begeleidt. “Daar komen nu nog allerlei burgerinitiatieven bij, zoals eetprojecten voor ouderen, een sportproject, dagbesteding voor mensen met vergeetachtigheid. Gerund door vrijwilligers, zonder dat die een stichting of vereniging vormen. En het mooie is: het ene initiatief wakkert het andere aan.

De gemeente treedt daarbij niet op de voorgrond, maar is belangstellend en ondersteunend. Ze denken mee, van de ambtenaar tot de wethouder.”  Goed voorbeeld is ook vrijwilligerscafé de Verbinding. Iedere eerste dinsdag van de maand wisselen actieve burgers en professionals ervaringen en ideeën uit in cultureel centrum Jan van Besouw. ContourdeTwern zorgt voor passende thema’s.

Pluspunt

En Goirle heeft nóg een ‘gouden’ pluspunt : ’t Loket, als algemene toegang voor inwoners met hulp- of adviesvragen. Op die locatie werken ook andere maatschappelijke organisaties, zoals welzijnswerk, maatschappelijk werk en GGD. Daardoor zijn de lijntjes kort, en weten de professionals elkaar snel te vinden.  Ook inwoners stappen makkelijk even binnen, de drempels zijn laag.

Later dit jaar komt een landelijke delegatie van Sociaal Werk Nederland voor een werkbezoek naar Goirle.

Reageer op dit bericht