Nieuws

huwelijk
Let op! Dit artikel is al 316 dagen oud en wellicht niet meer relevant

De Genealogisch vereniging organiseert lezing over huwelijksverhalen

De Golse Genen, de Genealogisch vereniging van Goirle en omstreken, houdt op dinsdagavond 18 april om 19:30 uur een lezing.

Zo is het gekomen- huwelijksverhalen

Je kent ze natuurlijk de verhalen over hoe mensen elkaar ontmoet hebben en hoe het tot een huwelijk is gekomen. Wanneer je er met anderen over praat komen vaak de mooiste verhalen naar boven. Vooraf voorspellen hoe mensen elkaar vinden is een onmogelijke zaak, maar terugkijkend lijkt er altijd een soort logica in te zitten. Er zijn drie voorwaarden die aanwezig moeten zijn. De personen moeten op hetzelfde moment op de zelfde plek zijn en er moet een soort gemeenschappelijke factor zijn.  Die zelfde tijd en plek is de laatste jaren duidelijk aan het veranderen door het daten via internet.

Huwelijken in een stamboom

Door de huwelijken in een stamboom goed te bekijken en wat extra speurwerk te doen, krijg je ook meer beeld van wat er zich afgespeeld heeft. De omgeving was vaak beperkt, dorpen en steden waren klein van omvang en er was een ingewikkelde sociale gelaagdheid. Iemand uit de ene laag trouwde niet zo maar met iemand uit een andere laag, tijdens de Franse Revolutie zie je die scheidslijnen voor een aantal jaren vervagen.
In later tijden zorgde de verzuiling voor allerlei scheid-lijnen in de huwelijksmarkt.

De meest bekende reden voor een huwelijk is wel het “moetje”. De gemeenschappelijke factor is daar duidelijk. Maar ook zie ja dat mensen binnen hun beroepsgroep zoals de posterijen de spoorwegen hun partners vinden. In tijden waar er even niet aan de strenge normen wordt gehouden zoals oorlog maar ook dichter bij huis carnaval en de kermis leidt dit tot nieuwe huwelijken. Aan de hand van mijn stamboom gaan ze een aantal huwelijken bespreken.

Je bent van harte welkom tijdens de lezing op dinsdag avond. De toegang is gratis.

huwelijksverhalen

Reageer op dit bericht